Zbóje w Skoczowie!
IV Międzynarodowy Festiwal
Kuchni Zbójnickiej
13 i 14 lipca
Zapraszamy na skoczowski Rynek!
Złote ciupagi dla zwycięzców konkursu kulinarnego
IV Międzynarodowego
Festiwalu Kuchni Zbójnickiej
Organizatorzy IV MFKZ zapraszają ekipy kucharzy do udziału w konkursie kulinarnym na dania z jagnięciny. Walka toczyć się będzie o prestiżową nominację do Kulinarnego Pucharu Polski oraz złote ciupagi /w tradycji Śląska Cieszyńskiego obuszki/ wykonane z 24 karatowego złota. Ponadto organizatorzy przygotowali wiele cennych nagród rzeczowych.
Jako jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej nominowany został do Kulinarnego Pucharu Polski.
W składzie jury zasiądą osobistości kulinarne takie jak Jean Bos - Prezydent Euro-Toques Polska, Wolfgang P. Menge - Prezydent Euro-Toques Niemcy.
Szczegóły dotyczące konkursu na stronie ww.beskidzkikk.pl. Zgłoszenia do 7 lipca.
IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej - PROGRAM
13-14 lipca 2012 – SKOCZOWSKI RYNEK
13 LIPCA
11.30 – 35. Międzynarodowy Beskidzki Rajd Pojazdów Zabytkowych
- występ kapeli góralskiej SZARPACZKA
16.00 – konkurs Kół Gospodyń Wiejskich na Zbójnicki Łakoć
17.30 - ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego
18.00 - przekazanie zbójnikom klucza do miasta
18.30 – występ KAPELI BARTKA RYBKI
14 LIPCA
8.45 – odprawa uczestników konkursu kulinarnego dla profesjonalistów
9.00 – rozpoczęcie konkursu kulinarnego dla profesjonalistów
10.00 – rozpoczęcie przyrządzania gulaszu zbójnickiego na gigantycznej patelni
12.00 – uroczyste otwarcie IV Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej, wystrzał z armaty
15.00 – występ słowackiego duetu EVA I LENKA
15.30 – ondraszkowe muzykowanie kapeli góralskiej ZWYRTNI
17.00 – ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego
17.45 – występ kapeli góralskiej BESKID
19.30 – zbójnickie granie kapeli góralskiej WATRA
• 10.00 – 18.00 – pokazy kulinarne mistrzów kuchni
• 12.00 - WIOSKA DZIECIĘCA – z licznymi atrakcjami dla dzieci.
Szef Kuchni Restauracji BLU – Mateusz Kręcina, wraz z firmą Swedeponic zorganizuje ogród ziół dla dzieci.
Psia Edukacja przeprowadzi zabawy dla dzieci, mające na celu oswajanie dzieci do życia z psami i nauka ich zachowań.
Przedszkole Figlarz zorganizuje zabawy plastyczne itp.
Ponadto konkursy plastyczne i wiele innych atrakcji.
Podczas festiwalu będzie działać Polowe Studio Radia Bielsko.
Informacja prasowa
W dniu 14 lipca 2012 roku w Skoczowie organizowany jest przez Beskidzki Klub Kulinarny, Urząd Miejski w Skoczowie, Miejskie Centrum Kultury „Integrator” IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej. Festiwal odbywa się cyklicznie od trzech lat i jak co roku utrzymany jest w konwencji plenerowego konkursu kulinarnego na potrawy z jagnięciny dla profesjonalnych ekip kucharzy z Polski i Europy, w tym ze Słowacji, Niemiec i Czech. Ekipy kucharzy będą walczyć o nominację do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski.
W trakcie trwania festiwalu będzie przygotowywany gulasz na gigantycznej patelni o średnicy 2 metrów przez kucharzy Beskidzkiego Klubu Kulinarnego oraz uczniów ze szkół gastronomicznych. Podczas znakomitej zabawy nie chcemy zapomnieć o potrzebujących dlatego Fundacja Braci Golec będzie rozprowadzać cegiełki z których dochód zostanie przekazany na szczytny cel charytatywny. W roku poprzednim Golec Orkiestra nagrała specjalne pozdrowienie, mamy nadzieję że w tym roku pojawią się osobiście.
Tegoroczny IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej objęty zostały patronatem honorowym przez władze lokalne i wojewódzkie.
13.07 – 14.07.2012 r. Skoczów - mamy nadzieję, że zapamiętacie Państwo tą datę, bo właśnie wtedy rozpocznie się jeden z największych festiwali kulinarnych, jakie mają miejsce w Europie.
13 lipca zbójnicy na czele z Wielkim Zbójem Janem Sztefkiem napadną na miasto Skoczów, żeby to odebrać klucze i władanie od Pani Burmistrz Janiny Żagan. W piątek rozpocznie się również konkurs Kół Gospodyń Wiejskich na najlepsze, tradycyjne wypieki. Jak wiemy najlepsze ciasta wypiekają gospodynie, o czym mieliśmy okazję się przekonać w roku poprzednim.
14 lipca festiwal zostanie uroczyście rozpoczęty wjazdem zbójników i wystrzałem z ogromnej armaty w obecności władz miasta oraz Marszałka Województwa Śląskiego na rynku w Skoczowie.
Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej to nie tylko wspólne gotowanie, rywalizacja w konkursach dla kucharzy i gospodyń wiejskich, wielka zabawa w rytmie góralskiej muzyki i tradycyjnych przyśpiewek zespołów folklorystycznych.
W tym roku powstanie „Wioska dziecięca” z licznymi atrakcjami dla dzieci. Szef Kuchni Restauracji BLU – Mateusz Kręcina wraz z firmą Swedeponic, która zorganizuje ogród ziół dla dzieci będzie prowadził pokazy. Tomasz Wójcik z Psią Edukacją przeprowadzi zabawy dla dzieci mające na celu oswajanie dzieci do życia z psami i nauka ich zachowań. Przedszkole Figlarz zorganizuje zabawy plastyczne i tym podobne. Ponadto konkursy plastyczne i wiele innych atrakcji. Zapraszamy rodziny z dziećmi. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Głównym przesłaniem jaki podkreślamy co roku jest prezentacja dorobku kulinarnego, kulturalnego regionu poprzez prezentację wyrobów rzemiosła ludowego i produktów regionalnych. Organizatorzy festiwalu mają za cel uświadamianie społeczności o ich korzeniach i tradycjach. Zapraszamy firmy związane z gastronomią zainteresowane prezentacją swojej oferty, organizatorzy przygotowali profesjonalne stanowiska wystawowe. Swój udział potwierdziło już wiele firm. Jest to idealne miejsce i czas do przedstawienia swojej oferty związanej z gastronomią.
Oczywiście nie zabraknie pokazów kulinarnych przeprowadzonych przez sławy kulinarne z Polski i Europy.
Podczas każdej edycji festiwalu mieliśmy zaszczyt gościć osobistości ze świata gastronomii, polityki i nie tylko, Prezydentów Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro – Toques z Belgii, Francji, Niemiec, znakomite sławy kulinarne. Nie inaczej będzie również w tym, gdzie sławy kulinarne będą pokazywały swoje umiejętności.
Osoby zainteresowane Euro – Toques zapraszamy do specjalnego stoiska, gdzie przedstawiciele Euro – Toques z Polski i Europy udzielą wszystkich informacji o działaniach Stowarzyszenia i możliwości wstąpienia w jego szeregi.
Patronat merytoryczny nad festiwalem objął Euro - Toques.
Patronat medialny: Radio Bielsko, Kurier Radia Bielsko, Papaja, NewsGastro, Zbójnicki Szlak, Beskidzka24.pl, Gastrona, Gazetacodzienna.pl, Czas Skoczowa, TVP Katowice, bielsko.biala.pl, BB Fan Wirtualne Podbeskidzie, OX.pl, e- Beskidy.
Na poprzednich edycjach festiwalu gościło 3000- 4000 tysiące osób. Na obecną zapraszamy jeszcze więcej.
Rzecznik Prasowy Beskidzkiego Klubu Kulinarnego
Maciej Chojna Chojna Group
Tel. 505-963-126, mail: chojnagroup@chojnagroup.com
Galeria: