Ochrona danych osobowych
Deklaracja dostępności
MCK Polityka ochrony dzieci 2024
BIP

Zbóje w Skoczowie!


IV Międzynarodowy Festiwal
Kuchni Zbójnickiej

13 i 14 lipca

Zapraszamy na skoczowski Rynek!

Złote ciupagi dla zwycięzców konkursu kulinarnego

IV Międzynarodowego

Festiwalu Kuchni Zbójnickiej

 

    Organizatorzy IV MFKZ zapraszają ekipy kucharzy do udziału w konkursie kulinarnym na dania z jagnięciny. Walka toczyć się będzie o prestiżową nominację do Kulinarnego Pucharu Polski oraz złote ciupagi /w tradycji Śląska Cieszyńskiego obuszki/ wykonane z 24 karatowego złota. Ponadto organizatorzy przygotowali wiele cennych nagród rzeczowych.

    Jako jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych  IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej nominowany został do Kulinarnego Pucharu Polski.
W składzie  jury  zasiądą osobistości kulinarne  takie jak Jean Bos - Prezydent Euro-Toques Polska, Wolfgang P. Menge -  Prezydent Euro-Toques Niemcy.

Szczegóły dotyczące konkursu na stronie ww.beskidzkikk.pl. Zgłoszenia do 7 lipca.

IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej - PROGRAM
13-14 lipca 2012 – SKOCZOWSKI RYNEK

13 LIPCA

11.30 – 35. Międzynarodowy Beskidzki Rajd Pojazdów Zabytkowych
- występ kapeli góralskiej SZARPACZKA

16.00 – konkurs Kół Gospodyń Wiejskich na Zbójnicki Łakoć
17.30 - ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego
18.00 - przekazanie zbójnikom klucza do miasta
18.30 – występ KAPELI BARTKA RYBKI

14 LIPCA

8.45 – odprawa uczestników konkursu kulinarnego dla profesjonalistów
9.00 – rozpoczęcie konkursu kulinarnego dla profesjonalistów
10.00 – rozpoczęcie przyrządzania gulaszu zbójnickiego na gigantycznej patelni
12.00 – uroczyste otwarcie IV Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej, wystrzał z armaty
15.00 – występ słowackiego duetu EVA I LENKA
15.30 – ondraszkowe muzykowanie kapeli góralskiej ZWYRTNI
17.00 – ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego
17.45 – występ kapeli góralskiej BESKID
19.30 – zbójnickie granie kapeli góralskiej WATRA

•    10.00 – 18.00 – pokazy kulinarne mistrzów kuchni
•    12.00 - WIOSKA DZIECIĘCA – z licznymi atrakcjami dla dzieci.
Szef Kuchni Restauracji BLU – Mateusz Kręcina, wraz z firmą Swedeponic zorganizuje ogród ziół dla dzieci.
Psia Edukacja przeprowadzi zabawy dla dzieci, mające na celu oswajanie dzieci do życia z psami i nauka ich zachowań.
Przedszkole Figlarz zorganizuje zabawy plastyczne itp.
Ponadto konkursy plastyczne i wiele innych atrakcji.
Podczas festiwalu będzie działać Polowe Studio Radia Bielsko.

Informacja prasowa

 

    W dniu 14 lipca 2012 roku w Skoczowie organizowany jest przez Beskidzki Klub Kulinarny, Urząd Miejski w Skoczowie, Miejskie Centrum Kultury „Integrator”  IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej. Festiwal odbywa się cyklicznie od trzech lat i jak co roku utrzymany  jest w konwencji plenerowego konkursu kulinarnego na potrawy z jagnięciny dla profesjonalnych ekip kucharzy z Polski i Europy, w tym ze Słowacji, Niemiec  i Czech. Ekipy kucharzy będą walczyć o nominację do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski.

    W trakcie trwania festiwalu będzie przygotowywany gulasz na gigantycznej patelni o średnicy 2 metrów przez kucharzy Beskidzkiego Klubu Kulinarnego oraz uczniów ze szkół gastronomicznych. Podczas znakomitej zabawy nie chcemy zapomnieć o potrzebujących dlatego Fundacja Braci Golec będzie rozprowadzać cegiełki z których dochód zostanie przekazany na szczytny cel charytatywny. W roku poprzednim Golec Orkiestra nagrała specjalne pozdrowienie, mamy nadzieję że w tym roku pojawią się osobiście.

    Tegoroczny IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej objęty zostały patronatem honorowym przez władze lokalne i wojewódzkie.

    13.07 – 14.07.2012 r. Skoczów - mamy nadzieję, że zapamiętacie Państwo tą datę, bo właśnie wtedy rozpocznie się jeden z największych festiwali kulinarnych, jakie mają miejsce w Europie.

13 lipca zbójnicy na czele z Wielkim Zbójem Janem Sztefkiem napadną na miasto Skoczów, żeby to odebrać klucze i władanie od Pani Burmistrz Janiny Żagan. W piątek rozpocznie się również konkurs Kół Gospodyń Wiejskich na najlepsze, tradycyjne wypieki. Jak wiemy najlepsze ciasta wypiekają gospodynie, o czym mieliśmy okazję się przekonać w roku poprzednim.

14 lipca festiwal zostanie uroczyście rozpoczęty wjazdem zbójników i wystrzałem z ogromnej armaty  w obecności władz miasta oraz Marszałka Województwa Śląskiego na rynku w Skoczowie.

    Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej to nie tylko wspólne gotowanie, rywalizacja w konkursach dla kucharzy i gospodyń wiejskich, wielka zabawa w rytmie góralskiej muzyki i tradycyjnych przyśpiewek zespołów folklorystycznych.

    W tym roku powstanie „Wioska dziecięca” z licznymi atrakcjami dla dzieci. Szef Kuchni Restauracji BLU – Mateusz Kręcina wraz z firmą Swedeponic, która zorganizuje ogród ziół dla dzieci będzie prowadził pokazy. Tomasz Wójcik z Psią Edukacją przeprowadzi zabawy dla dzieci mające na celu oswajanie dzieci do życia z psami i nauka ich zachowań. Przedszkole Figlarz zorganizuje zabawy plastyczne i tym podobne. Ponadto konkursy plastyczne i wiele innych atrakcji. Zapraszamy rodziny z dziećmi. Każdy znajdzie coś dla siebie.

    Głównym przesłaniem jaki podkreślamy co roku jest prezentacja dorobku kulinarnego, kulturalnego regionu  poprzez prezentację wyrobów rzemiosła ludowego i produktów regionalnych. Organizatorzy festiwalu mają za cel uświadamianie społeczności o ich korzeniach i tradycjach.  Zapraszamy firmy związane z gastronomią zainteresowane prezentacją swojej oferty, organizatorzy przygotowali profesjonalne stanowiska wystawowe. Swój udział potwierdziło już wiele firm. Jest to idealne miejsce i czas do przedstawienia swojej oferty związanej z gastronomią.

    Oczywiście nie zabraknie  pokazów kulinarnych przeprowadzonych przez sławy kulinarne z Polski i Europy.

    Podczas każdej edycji festiwalu mieliśmy zaszczyt gościć osobistości ze świata gastronomii, polityki i nie tylko, Prezydentów Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro – Toques z Belgii, Francji,  Niemiec, znakomite sławy kulinarne. Nie inaczej będzie również w tym, gdzie sławy kulinarne będą pokazywały swoje umiejętności.

    Osoby zainteresowane Euro – Toques zapraszamy do specjalnego stoiska, gdzie  przedstawiciele Euro – Toques z Polski i Europy udzielą wszystkich informacji o działaniach Stowarzyszenia i możliwości wstąpienia w jego szeregi.

 

Patronat merytoryczny nad festiwalem objął Euro - Toques.

Patronat medialny: Radio Bielsko, Kurier Radia Bielsko, Papaja, NewsGastro, Zbójnicki Szlak, Beskidzka24.pl, Gastrona, Gazetacodzienna.pl, Czas Skoczowa, TVP Katowice, bielsko.biala.pl, BB Fan Wirtualne Podbeskidzie, OX.pl, e- Beskidy.

Na poprzednich edycjach festiwalu gościło 3000- 4000 tysiące osób. Na obecną zapraszamy jeszcze więcej.

 

 

Rzecznik Prasowy Beskidzkiego Klubu Kulinarnego

Maciej Chojna Chojna Group

Tel. 505-963-126, mail: chojnagroup@chojnagroup.com

 



Galeria: