Beskidzki Klub Kulinarny
Uprzejmie zawiadamiamy, iż dnia
19 czerwca 2008 roku został powołany Beskidzki Klub
Kulinarny przy Miejskim Domu Kultury w Skoczowie.
Pomysł powołania klubu powstał z chęci promocji smaków
kuchni Beskidzkiej i kontynuację polskiej tradycji
kulinarnej. Pomysłodawcami powołania klubu są Jacek Dutka i
Wiesław Wróblewski, członkowie Polskiej Akademii Sztuki
Kulinarnej ludzie, którzy od kilku lat promują kuchnię
beskidzką w kraju i zagranicą Członkami klubu są kucharze
zawodowi ,amatorzy ,szefowie restauracji i wszyscy miłośnicy
dobrej kuchni.
Cele Beskidzkiego Klubu Kulinarnego:
- promocja beskidzkiej kuchni w kraju i zagranicą
- współpraca ze wszystkimi władzami, samorządami,
firmami działającymi na rzecz naszego środowiska
- organizacja konkursów ,festiwali kulinarnych.
- umocnienie poprawnego wizerunku gastronomii Ziemi
Cieszyńskiej i Podbeskidzia
Członkami założycielami klubu stanowiącymi równocześnie
zarząd
Beskidzkiego Klubu Kulinarnego są:
Wiesław Wróblewski
Jacek Dutka
Marcin Orawiec
Szymon Staniek
Jan Dutka
Plany BKK na rok 2008/2009:
Organizacja wraz z Polską Akademią Sztuki Kulinarnej, Urzędu
Miasta Skoczowa, Dyrekcji Domu Kultury Ogólnopolskiego
festiwalu kulinarnego w Skoczowie.
Termin lato, jesień 2009 r.
Wszystkich chętnych do nawiązania współpracy z klubem
prosimy o kontakt.
Beskidzki Klub Kulinarny
MDK Skoczów
ul. Targowa 26
43-430 Skoczów
e-mail bkk@beskidzki-kk.pl
tel/ fax 33/479-10-40 kom 607-79-15-20
JAGNIĘCINA
UKORONOWANA Już drugi raz na skoczowskim rynku
gościli zbóje. II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej,
zorganizowany 24 lipca, był okazją do przyjrzenia się najnowszym
trendom kucharskim oraz znanym twarzom kulinarnego świata.
Pasjonaci góralskiego grania mieli też okazję posłuchać
regionalnych rytmów. Ogromny gar kwaśnicy i wypełniona po brzegi
gigantyczna patelnia zbójnickiego gulaszu czekała na wszystkich
chętnych. „Jak tylko ogłosiłem ze sceny, że od teraz kwaśnicę
rozdajemy w dowolnych ilościach za darmo każdemu, kto po nią
przyjdzie ludzie pojawili się z garnkami i wszystko w momencie
zniknęło – wspomina prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego
Wiesław Wróblewski – główny organizator zbójnickiego
przedsięwzięcia plenerowego.
Imprezie towarzyszył prawie przez cały czas jej trwania deszcz.
Atmosferyczne niedogodności nie były jednak przeszkodą dla
widzów ludowych występów estradowych, jak i uczestników
dowcipnych konkursów prowadzonych improwizatorsko przez
Krzysztofa Skibę. Aura nie pokrzyżowała też planów
inauguracyjnych – związanych z armatnim wystrzałem, ani poczynań
kulinarnym drużynom konkursowym, pracującym na swój sukces pod
dużym namiotem i promującym jagnięce mięso. W tym samym miejscu,
równie bezpiecznie, odbył się pokaz absolutnie magicznej kuchni
molekularnej w wykonaniu Jeana Bosa. Obserwatorzy tego
wydarzenia mieli okazję przekonać się na własne oczy, jak w
ciągu kilku minut przy pomocy ciekłego azotu o temperaturze –
190 stopni z soku owocowego i śmietanki tworzy się pyszny
sorbet. Pod namiotem na krótką chwilę zagościli również słynni
bracia Golcowie ze swą mamą, którzy życzyli z dużego ekranu
wszystkim pysznej kwaśnicy i namawiali do wsparcia przez zakup
okolicznościowej cegiełki Fundacji Braci Golec.
Ponadto na skoczowskim rynku, jak i ulicy Ustrońskiej i
Cieszyńskiej nie brakowało kulinarnych i upominkowych atrakcji
związanych z naszym regionem. Każdy mógł wyszukać zatem coś dla
siebie słuchając jednocześnie przygrywających kapeli: Torki,
Ochodzity, Seniora, Wrzosu, Cornego Potoku i Hory. W godzinach
wieczornych uhonorowano na estradzie następujących zwycięzców:
I MIEJSCE
Dorota Barszczewska, Marek Łukasiewicz: Zespół zamkowo –
pałacowy „Baranów Sandomierski” /Baranów Sandomierski – Polska)
II MIEJSCE
Jan Kralik, Martin Kobzik: „Hotel Marlene” /Oščadnica – Słowacja/
III MIEJSCE
Tomasz Kuźniacki, Bartosz Przymorski: Restauracja „Za piecem”/Bydgoszcz
– Polska/ IV
MIEJSCE
Michał Tucki, Jacek Rugała: Restauracja „Lawenda” /Bielsko–Biała
– Polska/
ex equo
Daniel Gołębiewski, Rafał Hamera: Restauracja „Akademia smaku”
/Warszawa – Polska/
V MIEJSCE
Rafał Matera, Łukasz Smela: Restauracja „Valdi Plus” /Mikołów –
Polska/ VI
MIEJSCE
Michał Szczęsny: Restauracja „Żółty domek” /Szczecinek – Polska/
VII MIEJSCE
Karel Drapal, Vladana Horychova: „Ondras Team” /Ostrawa –
Republika Czeska/
WYRÓŻNIENIE – ARANŻACJA DANIA:
Rafał Matera, Łukasz Smela: Restauracja „Valdi Plus” /Mikołów –
Polska/ Najlepszych kucharzy wyłoniło międzynarodowe jury w
składzie:
Jean Bos, Karol Okrasa, Giancarlo Russo, Waldemar Hołówka,
Wolfgang Menge, Jacek Dutka, Wiesław Wróblewski, Paweł Malewski,
Carlos Gonzalez – Tejera, Piotr Szczygielski, Janina Żagan, Jan
Sztefek, Justyna Murawska, Grzegorz Bieniek, Kazimierz Idzik.
Ważnym wydarzeniem, mającym miejsce podczas festiwalu, było
podsumowanie regionalnego projektu Skoczowa i Karviny, znanego
pod nazwą Transgraniczne Tradycje Kulinarne, w formie
konferencji prasowej. Punktem kulminacyjnym spotkania
podsumowującego było wręczenie nagród autorom regionalnych
przepisów kulinarnych, które wyróżniono w konkursie
towarzyszącemu przedsięwzięciu. Zostały one umieszczone w
tematycznej publikacji, którą promowano podczas II
Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej oraz rozdawano
współautorom.
J.R.


















|